EMDR

EMDR emdr(Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma.

Sommige gebeurtenissen in het leven zijn zo heftig dat ze diep ingrijpen in het leven van vrijwel iedereen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een ernstig verkeersongeval, een gewapende overval, een verkrachting of de plotselinge dood van een dierbaar persoon. Het is dan logisch dat dit aanleiding geeft tot gevoelens van angst, ontreddering en hulpeloosheid.

Veel mensen verwerken deze ervaringen op eigen kracht, of met behulp van steun uit de omgeving. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten, zoals angstwekkende beelden (flashbacks, herbelevingen), nachtmerries,  schrikachtigheid, voortdurende angst of nervositeit en vermijdingsgedrag. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ‘posttraumatisch stress-stoornis’ (PTSS).
EMDR is dan ook bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere trauma gerelateerde angstklachten.
Maar, EMDR kan ook heel goed ingezet worden bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen en verslaving.

Het is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan ben je vaak al na enkele sessies in staat om je dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
Gaat het om langdurig trauma of complexere problematiek dan duurt de behandeling wat langer.

Als gecertificeerd EMDR-therapeut ben ik middels het toepassen van EMDR in staat jou van je angsten, fobieën, woede/wraak/wrokgevoel, stress en (chronische) pijnbeleving te verlossen.