De kleuren van de regenboog als symbool

Waarom de regenboog als symbool?

De regenboog staat voor diversiteit, de mens in al in zijn kleuren, in al zijn diversiteit. Het is sinds de jaren negentig het internationale symbool bij uitstek van de homogemeenschap geworden.
De regenboog verving de roze driehoek die tijdens de tweede wereldoorlog als herkenningsteken voor homoseksuelen diende en die vanaf de jaren zeventig een geuzenteken werd voor de homobeweging in hun strijd voor acceptatie en gelijke rechten. (bron: Wikipedia)

Verder staat de regenboog voor verbinding van de aarde met de hemel en omgekeerd. En de veelkleurigheid van de regenboog omvat de veelkleurigheid van de menselijke emotie en het aardse leven. Tevens staat de regenboog symbool voor hoop, de hoop die je hebt op een (nog) beter leven.
De regenboog wordt pas zichtbaar bij het gelijktijdig optreden van zonneschijn én regen, een interessante symboliek voor het leven.

Everyone wants happiness, no one wants pain.
But you can’t have a rainbow, without a little rain.

(overgenomen van www.iedereenisanders.nl)

Ook de kleuren zelf hebben ieder zo zijn betekenis. Hieronder een uitleg voor degenen die het interessant vinden er meer over te weten te komen.

Rood: de oerkleur, hier ben ik. Het is de kleur van lef en actieve daadkracht. Rood is vooral ook een instinctieve tint en straalt vitaliteit en levenskracht uit. De verbeelding van zelfvertrouwen en aarde. Het staat ook voor overheersing en woede.

Oranje: dit is de kleur van de sociale omgang. Het optimisme en de positieve levensinstelling. Bij oranje stroomt de energie en komt men in beweging. Het weerspiegelt creativiteit, wisselende stemmingen en trots.

Geel: stralend als symbool voor het licht, het (in)zicht. Een optimistische en heldere kleur die expressie, blijdschap en warmte uitstraalt. De kleur van de zon. Geel stimuleert en geeft ruimte, en staat voor vrijheid van handelen en ‘zijn’. Innovatief. Daarbij versterkt het geel geestelijke capaciteiten en verlicht/versterkt het denken en het vermogen iets te leren. De kleur van jaloezie en oppervlakkigheid.

Groen: harmonie, groei, evenwicht (balans), vervulling en vernieuwing. De kleur van zorg en mededogen. In de natuur is groen de tint van leven en van een nieuw begin. Groen is tevens een uiting van starheid en eigenzinnigheid.

Blauw: is uitspreken wat je denkt en voelt. Geeft inzicht en geduld en brengt de waarheid naar boven. Het zorgt voor afstand nemen en rust. Het zorgt voor orde en geeft vrijheid en trouw aan. Een kleur welke zich ook verhoudt met rusteloosheid en een gebrek aan vertrouwen.

Indigo: is de tint van verstilling, bezinning, innerlijke zelfwaarneming en kalmte. Indigo is de kleur die verbinding heeft met de intuïtie en intuïtieve wijsheid. Indigo staat symbool voor verandering en opmerkzaamheid. Voor fanatisme en pessimisme.

Violet: het violet is een krachtige kleur die ‘verbinden’ als eigenschap heeft. Inspiratie, intuïtie, universele kennis, mystiek, spiritualiteit en vertrouwen. Violet symboliseert ‘transformatie’, perfectie, melancholie en overgevoeligheid.

Bron uitleg kleuren: www.woodmoorevents.nl